Opis
KAWA PŁOCKA to mieszanka 2 odmian arabiki – ziaren z Gwatemali oraz Rwandy.
Gwatemala jest ósmym co do wielkości producentem kawy, produkującym ok. 0,22 mln ton rocznie i zajmującym się przede wszystkim uprawą odmian Arabiki. Gwatemalską kawę uprawia się na plantacjach zacienionych; krzewy kawowca rosną pod ochronnym parasolem z gałęzi drzew lizbony zielonej, bananowców, palm, drzew Inga, bambusa, kakaowców i wielu innych roślin. Kawa z Gwatemali wyróżnia się kremową konsystencją z kwiatowym aromatem. Charakteryzuje ją wyczuwalna czekolada, słodycz karmelu i fig o delikatnej kwasowości owoców cytrusowych.
Rwanda leży w środkowowschodniej Afryce – na niewielkiej powierzchni kraju rozciągają się tysiące wzgórz o zróżnicowanej wysokości. Doskonałe warunki klimatyczne i wulkaniczne gleby sprawiają, że uprawa kawowców jest tu jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Z Rwandy sprowadzane są ziarna Arabiki w szlachetnej odmianie Bourbon. Rwandy są dość delikatne w smaku z przyjemnym słodkim, karmelowym aromatem. Wyczuwalne są nuty owoców cytrusowych.
Kawa płocka to 100% mieszanka ziaren arabiki. Intensywna i aromatyczna kompozycja. Napar z niej jest wyrazisty i mocny. Doskonale nadaje się do klasycznego włoskiego espresso i kaw deserowych, które świetnie wydobywają jej owocowy charakter.
Idealna do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki
Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po kilku miesiącach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.