Rwanda Bourbon

Rwanda Bourbon

32,00 100,00 

Rwanda Bourbon to kawa mocna, która  wyróżnia się średnią kwasowością.

Ilość:

Opis

RWANDA BOURBON to 100 % ziarna arabiki. Wyrazista konsystencja, delikatnie cytrusowy akcent oraz nuty ciemnego kakao z winną słodyczą nadadzą wyjątkowości zarówno zwykłej czarnej kawie, espresso jak i kawom z mlekiem – cappuccino i café latte.

Rwanda leży w środkowowschodniej Afryce – na niewielkiej powierzchni kraju rozciągają się tysiące wzgórz o zróżnicowanej wysokości. Doskonałe warunki klimatyczne i wulkaniczne gleby sprawiają, że uprawa kawowców jest tu jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Z Rwandy sprowadzane są ziarna Arabiki w szlachetnej odmianie Bourbon. Obecnie stanowią obiekt pożądania importerów, a o ich jakości świadczą przyznawane im nagrody.

Rwanda Bourbon to kawa mocna, która  wyróżnia się średnią kwasowością. 

Idealna do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki

Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?

Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po kilku miesiącach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.

Informacje dodatkowe

Waga 1 kg
Wymiary 48 × 56 × 13 cm
Odmiana

100% Arabica

Region

Huye, Ngoma

Wysokość upraw

1600-1800 m n.p.m

Nuty

Ciemne kakao z winną słodyczą

Kwasowość

3/5

Gorycz

1/5

Intensywność

3/5

Waga

250g ziarnista, 500g ziarnista, 1000g ziarnista, 250g mielona