Opis
CONGO ORGANIC to 100% arabika. Congo Coopade Kivu jest kawą organiczną z certyfikatem UTZ, który przyznawany jest produktom z zrównoważonych upraw, gdzie zysk ekonomiczny idzie w zgodzie z zachowaniem wysokich standardów etycznych i ekologicznych.
Misją plantacji jest walka z ubóstwem i bezrobociem w regionie Kivu. Spółdzielnia COOPADE składa się z ponad 2000 drobnych rolników. Działalność kooperatywy wspiera mieszkańców nie tylko zapewniając im zatrudnienie i bezpieczeństwo, ale również wspierają rozwój edukacyjny – 40% mieszkańców jest analfabetami, tylko 15% ma średnie wykształcenie.
Kawa Congo Organic pochodzi z regionu Kivu. Plantacje z jednej strony otaczają góry Kyondo, zaś z drugiej jezioro Kivu. Dzięki temu temperatura utrzymana jest na odpowiednim poziomie oraz zapewnione zostaje odpowiednie nawodnienie.
Congo Organic to kawa o niezwykłym aromacie i smaku. Napar charakteryzuje się karmelowo – owocowym aromatem. Po zaparzeniu możemy wyczuć orzech laskowy, który dodaje lekko wytrawnego charakteru i głębszego body.
Idealna do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki
Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po kilku miesiącach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.