Opis
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a jej zbiory stanowią 1/3 całych światowych plonów. Przyczyniło się do tego głównie ukształtowanie terenu i sprzyjające warunki klimatyczne.
Największymi regionami produkującymi kawę są Parana, Sao Paulo i Minas. W Brazylii uprawia się głównie arabikę, a za najlepszą uznawana jest Bourbon Santos lub po prostu Santos. Cechuje ją wyraźny owocowy i kwaskowy smak.
BRAZYLIA BLEND to Single Origin – ziarno pochodzi z określonego obszaru. To najwyższej jakości 100 % ziarna arabiki. Ziarno suszone jest na wolnym powietrzu, gdy jest jeszcze w otoczce owocu.
Kawa sprawdzi się do espresso, które wyróżni się niezwykle jedwabistą konsystencją i kwiatowym aromat. Bardzo dobrze sprawdzi się do przygotowania cappuccino oraz latte.
Brazylia Blend to kawa dobrze wyważona, o lekkiej kwasowości i delikatnie zaznaczonej goryczce. Głęboka i wyrazista konsystencja. Nuty czekolady i orzechów.
Idealna do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki
Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po kilku miesiącach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.