Opis
GWATEMALA to 100 % ziarna arabiki. Świetnie sprawdzi się jako klasyczna czarna kawa, wyraziste espresso lub z mlekiem w postaci cappuccino lub café latte.
Gwatemala jest ósmym co do wielkości producentem kawy, produkującym ok. 0,22 mln jej ton rocznie i zajmującym się przede wszystkim uprawą odmian Arabiki. Obecnie znajduje się tam osiem głównych regionów kawowych – Dolina Acatenango, Antigua, Atitlán, Cobán, Fraijanes Plateau, Wyżyna Huehue, Nowy Orient i Volcanic San Marcos, z czego najbardziej znanym rejonem jest położona na Wyżynie Gwatemalskiej Antigua, zwana również Starą Gwatemalą.
Gwatemalską kawę uprawia się na plantacjach zacienionych; krzewy kawowca rosną pod ochronnym parasolem z gałęzi drzew lizbony zielonej, bananowców, palm, drzew Inga, bambusa, kakaowców i wielu innych roślin. Powstałe w ten sposób lasy stanowią aż 6,4% powierzchni leśnej kraju!
GWATEMALA to idealna kawa dla osób ceniących zrównoważony smak i delikatną kwasowość. Kawa mocna i intensywna z bogatym body.
Idealna do: ekspresu ciśnieniowego, kawiarki
Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?
Aby wydobyć najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głęboki. Po kilku miesiącach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.