Gwatemala

Gwatemala

24,99 67,99 

GWATEMALA to idealna kawa dla osób ceniących zrównoważony smak i delikatną kwasowość. Kawa mocna i intensywna z bogatym body.

Wyczyść
Ilość:

Opis

GWATEMALA to 100 % ziarna arabiki. Świetnie sprawdzi się jako klasyczna czarna kawa, wyraziste espresso lub z mlekiem w postaci cappuccino lub café latte.

Gwatemala jest ósmym co do wielkości producentem kawy, produkującym ok. 0,22 mln jej ton rocznie i zajmującym się przede wszystkim uprawą odmian Arabiki. Obecnie znajduje się tam osiem głównych regionów kawowych – Dolina Acatenango, Antigua, Atitlán, Cobán, Fraijanes Plateau, Wyżyna Huehue, Nowy Orient i Volcanic San Marcos, z czego najbardziej znanym rejonem jest położona na Wyżynie Gwatemalskiej Antigua, zwana również Starą Gwatemalą.

Gwatemalską kawę uprawia się na plantacjach zacienionych; krzewy kawowca rosną pod ochronnym parasolem z gałęzi drzew lizbony zielonej, bananowców, palm, drzew Inga, bambusa, kakaowców i wielu innych roślin. Powstałe w ten sposób lasy stanowią aż 6,4% powierzchni leśnej kraju!

GWATEMALA to idealna kawa dla osób ceniących zrównoważony smak i delikatną kwasowość. Kawa mocna i intensywna z bogatym body.

Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?

Aby wydobyc najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głeboki. Po kilku miesiacach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.

Informacje dodatkowe

Waga 1 kg
Wymiary 48 × 56 × 13 cm
Odmiana

100% Arabica

Region

San Pedro Necta, Huehuetenango, Santa Rosa

Wysokość upraw

1500 m.n.p.m

Nuty

Migdałów, malin i mlecznej czekolady

Kwasowość

2/5

Gorycz

3/5

Intensywność

3/5

Waga

250g ziarnista, 500g ziarnista, 1000g ziarnista, 250g mielona