U nas darmowa dostawa już od 75 zł !!!

Wysyłamy świeżą kawę mającą maksymalnie 14 dni od daty wypalenia

Palarnia kawy z pasją

Kawa to szlachetny napój, który każdego dnia dostarcza energii milionom Polaków. Jej prawdziwy smak można docenić tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z najwyższej jakości ziarnami. Dlatego też stawiamy na jakość i wybieramy tylko te, które spełnią nasze wysokie wymagania. Staranna selekcja to jednak jeszcze nie wszystko. Ziarna następnie są wypalane, dzięki czemu parzony z nich napój nabiera jeszcze głębszego, intensywnego smaku i aromatu. Podchodzimy do tego z pasją i ogromnym zaangażowaniem, dzięki czemu nasze wysokie standardy doceniły już tysiące wielbicieli kawy w całej Polsce. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Najlepsi dostawcy

Spośród setek dostawców współpracujemy wyłącznie z tymi, którzy mają dostęp do najwyższej jakości ziaren i to z różnych zakątków świata. Nie ograniczamy się wyłącznie do jednego typu kawy. Wiemy, że na smak tego napoju wpływa również region, w którym roślina była uprawiana. Warunki klimatyczne oraz gleby mają pod tym względem bardzo dużo do powiedzenia. Stawiamy więc na rozmaite produkty, których gwarantem pochodzenia są nasi dostawcy. Skupują oni ziarna prosto od spółdzielni zrzeszających pomniejszych rolników na całym świecie. Tym samym zapewniają im oni stabilny rozwój i uczciwe ceny. Kupując kawę z naszych palarni, zapewniasz dochód małym rolnikom, którzy uprawą kawy zajmują się od wielu pokoleń. Dlaczego to takie ważne?

100% ArabikaSprawdź
Arabika & RobustaSprawdź

Oferta dla klientów detalicznych

Wiedza i ciągłe poszukiwania

Nie da się ukryć, że żyjąc w czasach zdominowanych przez masową produkcję mamy dostęp do szerokiego asortymentu produktów, które bardzo często kuszą swoimi atrakcyjnymi cenami. Jednak w przypadku kawy dostępnej w marketach trudno o produkty, które poza niską ceną, urzekałyby również i swoją wysoką jakością. Zależy nam na tym, by serwować Klientom produkty, których jakość nie pozostawia żadnych wątpliwości. Dlatego też palarnie kawy Atelier Gustimo wykorzystują jedynie oryginalnego pochodzenia ziarna z upraw ekologicznych. Dzięki naszym dostawcą wciąż się rozwijamy i z chęcią próbujemy nowych ziaren o unikatowych walorach smakowych. Przez to zyskujemy pewność, że palone przez nas ziarna przypadną do gustu i naszym Klientom. Przed paleniem ziarna weryfikujemy po raz kolejny — co pozwala nam na utrzymanie wysokiej jakości. Jak to robimy?

Testy jakościowe

W trosce o zadowolenie naszych Klientów ziarna przez nas palone poddajemy szczegółowym testom, których celem jest zbadanie jakości produktu. W ten sposób weryfikujemy kawę po raz kolejny. W jaki sposób? Wyselekcjonowane, a następnie poddane paleniu ziarna mielimy, a następnie parzymy z nich kawę. Weryfikacja przebiega poprzez próbowanie produktów, jakie powstają w naszych palarniach. Na tej podstawie zyskujemy najważniejsze informacje na temat aromatu, działania a przede wszystkim i smaku zaparzonego napoju. Nasi testerzy to eksperci, którzy znają się na swojej pracy, jak mało kto. Zatwierdzony przez nich produkt trafia następnie do sprzedaży — na naszych sklepowych półkach, gdzie możecie Państwo nabyć kawy z różnych stron świata. A skąd mamy pewność, że podajemy tylko to, co najlepsze?

Wiedza poparta wieloletnim doświadczeniem

Pasja do kawy to nie wszystko. Jej parzenie wymaga olbrzymiej wiedzy, która swoim zakresem obejmuje nie tylko znajomość obróbki cieplnej ziaren kawy, ale również i wszelkie zagadnienia związane z uprawą roślin. Znamy się na ziarnach, wiedzę tą przekazujemy również swoim pracownikom. Zależy nam na tym, by potrafili ocenić jakość ziarna po jego rozmiarach, zapachu, czy tym, jak ono wygląda. Oceniamy ich walory oraz wartość zarówno za pomocą smaku, jak i węchu. Odrzucamy ziarna noszące ślady defektów oraz przykładamy ogromną wagę do tego, by korzystać z upraw ekologicznych. Ziarna noszące oznaki zanieczyszczenia lub obecności insektów dyskwalifikujemy na samym początku. Takie odejście sprawia, że do pieców trafiają tylko te najlepsze.

Oferta dla firm

Wieloletnia tradycja i nowoczesne technologie

Lata praktyki nauczyły nas, że na smak kawy wpływają również technologie i techniki jej dalszej obróbki. Niestety bowiem posiadając nawet najlepsze ziarno, można je łatwo obrócić w produkt średniej jakości. Klucz tkwi w znajomości procesu palenia ziaren i zastosowaniu urządzeń, które umiejętnie użyte — pomogą wyciągnąć z ziarna to, co najlepsze. Kiedy tylko kawa do nas trafia — po selekcji naszych ekspertów następnie trafia ona do pieców bębnowych. I to właśnie odróżnia nasz produkt od kawy palonej, która powstaje w trakcie produkcji masowej. Tam bowiem ziarna (niepoddawane wcześniejszej selekcji) są wypalane  w wyższej temperaturze i krótszym czasie. W naszych piecach ziarna kawy wypala się powoli. Brak pośpiechu zwiększa walory smakowe produktu. Po wypaleniu ziarna są również powoli chłodzone powietrzem. Dzięki temu zachowują one swój intensywny i mocny aromat na dłużej.

Atelier Gustimo — sklep z kawą dla smakoszy

Świetni dostawcy, wiedza na temat kawy, doskonałe piece — to wszystko sprawia, że znaleźliśmy sposób na to, jak skutecznie wydobyć z ziaren kawy ich prawdziwy potencjał. Dzięki temu stworzyliśmy linię produktów, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających znawców kawy. Od początków naszej historii zmieniło się wiele — kawa jest już nie tylko naszą pasją, ale i misją, którą chcemy dzielić się z innymi. Przez lata docenili nas Klienci w całej Polsce, dlatego dziś nasze kawy zamawiają Klienci z największych miast takich jak: Warszawa, Kraków, Tarnów, cała Polska. W dalszym ciągu się również rozwijamy — nieustannie poszerzamy swoją ofertę z myślą zarówno o klientach detalicznych, jak i hurtowych. Zapoznaj się z naszą ofertą, a w razie pytań — skontaktuj się z nami. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z naszymi nowościami i promocjami?
Zapisz się na bezpłatny newsletter – bez reklam i spamu.

PARĘ SŁÓW O NAS

Atelier Gustimo to rzemieślnicza palarnia kawy z siedzibą w Płocku. Jesteśmy małą, rodzinną firmą, w której stawiamy przede wszystkim na jakość. Wspierając rodzimy przemysł, nasza linia do palenia kawy pochodzi od polskiego producenta Coffed.

Wypalanie ziaren odbywa się mistrzowską metodą w piecu bębnowym. Metoda ta znacząco różni się od metody przemysłowej. Kawa wypalana jest w temperaturze ok. 150-200 stopni, a następie powoli chłodzona powietrzem.

Kawy dostarczane przez nas są zawsze świeże i bogate w aromat. Wśród świeżo wypalanych ziaren znajdą Państwo zarówno 100% Arabiki, jak i mieszanki, tzw. blendy.