Gold Caffe

Gold Caffe

24,99 64,99 

GOLD CAFFE ta wyjątkowa mieszanka ziaren tworzy wyśmienitą crème o wyczuwalnej goryczy oraz niskiej kwasowości. Kawa o lekkim body z nutami orzechowo-czekoladowymi.

Wyczyść
Ilość:

Opis

Kawa doskonała na każdą porę dnia – taka właśnie jest mieszanka GOLD CAFFE.  Zawiera starannie wyselekcjonowane ziarna arabiki Brazylii Santos 70% oraz robusty India Cherry 30%. Powolny proces palenia sprawia, że kawa charakteryzuje się w pełni wyrazistym orzechowo-czekoladowym smakiem, o delikatnym aromacie i jedwabistej cremie.

Główne różnice między robustą i arabiką polegają na tym, że robusta ma prawie dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Ponadto robustę wyróżnia lekka gorycz i nuta kwasowości. Robusta India Cherry rośnie na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.) niż arabika, a jednocześnie jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby.

Arabika wymaga większej staranności w hodowli odwdzięczając się bogatszym smakiem i różnorodnością aromatów. Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a jej zbiory stanowią 1/3 całych światowych plonów. Największymi regionami produkującymi kawę są Parana, Sao Paulo i Minas. W Brazylii uprawia się głównie arabikę, a za najlepszą uznawana jest Bourbon Santos lub po prostu Santos. Cechuje ją wyraźny owocowy i kwaskowy smak.

GOLD CAFFE ta wyjątkowa mieszanka ziaren tworzy wyśmienitą crème o wyczuwalnej goryczy oraz niskiej kwasowości. Kawa o lekkim body z nutami orzechowo-czekoladowymi.

Nasze kawy mają oznaczoną zarówno datę wypalenia, jak i datę przydatności.
Co warto wiedzieć o tych datach?

Aby wydobyc najlepszy smak, kawę powinno się parzyć i pić minimum 7 dni po jej wypaleniu. Najlepiej spożyć ją w pierwszych 3 miesiącach od wypalenia. Wówczas smak kawy jest aromatyczny, głeboki. Po kilku miesiacach od wypalenia, niezależnie z jakiej palarni/ marki kawa pochodzi straci ona swój naturalny aromat. Kupując kawę warto zatem zwrócić uwagę nie na datę przydatności, a na datę wypalenia.

Informacje dodatkowe

Waga 1 kg
Wymiary 48 × 56 × 13 cm
Odmiana

70% Arabica, 30% Robusta

Region

Brazylia, Indie

Kwasowość

1/5

Gorycz

3/5

Intensywność

4/5

Waga

250g ziarnista, 500g ziarnista, 1000g ziarnista, 250g mielona